úterý 9. června 2015

Seriál: Můj život s cukrovkou - 2. část

Cíle, kroky, aktivity

Plním svůj slib z minulého článku, že budu psát průběžně a sdílet s vámi své pocity a zkušenosti s eVito systémem při kompenzaci cukrovky. Dnes se zkusím zaměřit na plnění cílů a sportovní aktivity.

V eVito systému jsem si nastavil dva cíle: Deset tisíc kroků denně a Sedm sportovních aktivit týdně. Deset tisíc kroků denně by mělo běžnému člověku stačit, aby se udržoval v přijatelné kondici. Sedm sportovní aktivit týdně mně pomůže se zpracováváním přebytečného cukru a se snižováním zásoby glykovaného hemoglobinu.

Zdravý člověk má hodnoty glykemie v mezích přibližně od 3,8 do 5,6 mmol/l. Po jídle vyskočí nad horní hranici, slinivka zareaguje uvolněním inzulinu, který srazí množství cukru mezi uvedené hodnoty. Diabetik to má trochu složitější. Místo plně funkční slinivky mám inzulin v ampuli a aplikuji si ho do svalu speciálním perem.

A jak je to s glykovaným hemoglobinem? To je ukazatel, jak se k sobě diabetik choval v posledních šesti týdnech. Zatímco hodnota glykémie popisuje okamžitý stav a dá se ovlivnit i během dne třeba dietou, hodnota glykovaného hemoglobinu narůstá týdny a týdny trvá, než se sníží. Každé škobrtnutí, každý dortík se v ní odrazí. A z ní se u doktora prostě nevymluvíte. Ale zpět k plnění cílů.


Po čtrnácti dnech vypadá míra plnění takto:

Deset tisíc kroků zní jako velký oříšek, ale není to tak zlé. Když zjistíte, že jeden průměrný krok má přibližně 73 cm, alespoň ten můj, sedm kilometrů denně už nepůsobí strašidelně. Stačí místo jízdy výtahem vyběhnout schody, vynechat zastávku tramvaje a raději se projít. Zkuste si to, jde to.

Jen si zkontrolujte, zda s sebou máte krokoměr a zda je v něm dostatečně nabitá baterie. Nepřijdete tak o cenné záznamy, jak se to povedlo mně v pátek a v neděli.

Systém eVito umožňuje sledovat snad každou aktivitu, kterou si vymyslíte. Jen je třeba si uvědomit, které má smysl zaznamenávat a které nikoliv. Pro boj s cukrovkou má podle mne větší význam zapisovat si aktivity sportovní, než třeba práci s počítačem nebo řízení auta. Během nich totiž spálím mnohem více cukru a tuku. Mezi mé oblíbené aktivity patří běh, jízda na kole, plavání, jóga a posilování. Podívám-li se třeba na běh, tak během deseti kilometrů klesne má glykémie minimálně o čtyři body. Záleží samozřejmě na intenzitě pohybu, na terénním profilu a na denní době. Každý bod, každý kilometr se počítá.

Jednoduché zobrazení obou týdnů v grafech:

Hned vidíte, že to v prvním týdnu s aktivitami moc slavné nebylo, druhý už vypadá lépe.


 Každá z těchto činností spálí něco cukru v těle, déletrvající sportovní aktivity znatelně více. Ale to jistě znáte z vlastní zkušenosti. Stačí jen dodržet předsevzetí a cíl je o kousek blíže.

To by pro dnešek mohlo stačit. Příště se zkusím zaměřit na jídelníček, což nebude tak triviální, jak to na první pohled vypadá.

Žádné komentáře :

Okomentovat