pondělí 30. listopadu 2015

Co udělat, když chci z gauče uběhnout maraton

Běhání je nyní velmi populární. Všude, kam se podíváte, vidíte běžce. Přenosy ze závodů dávají v televizi a jistě už máte ve svém okolí někoho, kdo tomuto sportu podlehl. Při běhání si odpočinete od běžných starostí, vyčistíte hlavu a hlavně uděláte mnoho pro své zdraví. Začala ve vás klíčit myšlenka, jestli to nezkusit také? Nebo jestli si rovnou nestanovit nějaký cíl. A když se tak zamýšlíte, možná by bylo jednou hezké zaběhnout si maraton. Pro tento případ pro vás máme pár doporučení, která je potřeba promyslet…

  •  Reálně zvážit vaši kondici

Patří pohybové aktivity mezi vaše standardní činnosti? Kolik času týdně věnujete sportu? O jaký sport se jedná, čítá běhání jako takové? Budete schopni najít si minimálně každý druhý den čas na hodinový výběh (vše půjde samozřejmě postupně...)?


  •  Vyberte si svůj závod

Období přípravy by mělo být minimálně 4 měsíce, pokud chcete závod jen dokončit a nemáte žádné předchozí zkušenosti a výkonnostní ambice. Podívejte se do termínovky závodů a vyberte si svůj Cíl! 

  • Absolvujte lékařské vyšetření

Chcete se vrhnout do poměrně náročné přípravy a absolvovat velký závod. Uděláte dobře, jestli si předtím necháte ověřit své výkonností možnosti. Když vám odborný sportovní lékař potvrdí, že jste naprosto v pořádku, nemělo by nastat nic, co by vám přípravu mohlo zkomplikovat.

Vzhůru do práce: 

  • Budete potřebovat tréninkový plán

Tréninkové plány jsou dostupné na internetu, ale z vlastních zkušeností vám můžeme doporučit zainvestovat do trenéra. Trenér vám připraví plán přesně pro vás na míru, podělí se s vámi o vlastní zkušenosti a bude vaším motivátorem, když se vám třeba někdy do tréninku nebude chtít. Nebudete tak muset hledat „ten plán, který byste mohli převzít a váhat, jestli je vlastně dobrý“. Stejně tak jako jak se stravovat před/během a po výkonu, jaké mít vybavení a co je vlastně ještě potřeba. 

Import sportovní aktivity z Garmin zařízení do eVito systému

  • Pořiďte si rozumnou výbavu

Rozhodli jste se investovat svůj čas do přípravy i samotného závodu. Nebude to úplně málo času a je potřeba, abyste se během něj cítili co nejkomfortněji. Nespokojte se tedy se svými starými teniskami, ale pořiďte si dobré boty, díky kterým budete mít z tréninku radost,  a které vám rozhodně nezpůsobí žádné bolístky jako ošmajdané tenisky. Ze začátku můžete běhat s telefonem, který vám přes GPS a běžecké aplikace změří trasu, ale postupem času zjistíte, že jsou v tomhle ohledu mnohem pohodlnější sportovní hodinky – sporttestery, které vám poskytnou přesný přehled jak o průběhu tréninku, tak také reakci těla na daný trénink.

A to je vlastně v kostce vše. K maratonu jako takovému je potřeba přistupovat s respektem, ale není to taková věda a nic složitého. Tedy mimo to, že na věhlasné maratony je často potřeba hlásit se rok dopředu. Tedy pokud jste se už rozhodli, s přihlášením neotálejte!

Zaběhnout maraton z gauče pro zdravého člověka není nereálné. Chce to jen disciplínu a uvidíte, že vám trénink půjde jedna radost.

Import sportovní aktivity z Garmin zařízení do eVito systému



1 komentář :