úterý 9. února 2016

Testování krokoměrů

Sami ze zkušeností víme, jak velký pomocník a motivátor může být obyčejný krokoměr. V dnešní době jsou tato zařízení – krokoměry či fitness hodinky stále populárnější. Jak se v nich ale vyznat a co od nich chtít? Vzali jsme si jich přes vánoční svátky zase pár na paškál a podíváme se na ně blíže.

Do našeho testu jsme vybrali různé typy:
  •  Mi Band od Xiaomi
  • GoQii
  • Garmin vívosmart Optic
  • (a částečně srovnáváme s Garmin vívoactive)

1) Prvním ze zařízení je krokoměr bez displeje Mi Band od společnost Xiaomi. Důvodem výběru je jeho dostupnost na českém trhu a recenze jej hodnotí vesměs dobře. Vývojáři pro něj připravují vlastní aplikace, aby jej bylo možné vytěžit na 100 %. Krokoměr je maličký, design není úplně špatný a můžete si vybrat mezi barvami náramku.


2) GOQii náramek (jedná o americkou značku), vývojáři jsou flexibilní a na svém zařízení stále pracují. Na první dojem se jedná o robustnější zařízení s displejem s variabilními gumovými náramky. Zařízení monitoruje širší spektrum parametrů. Co jej odlišuje od ostatních, jsou „koučovací“ služby odborníků prostřednictvím mobilní aplikace. Tyto služby ale nejsou součástí našeho testování.

3) Garmin vívosmart Optic – jako fanoušci Garminu jsme opět zaplesali.  Když výtečný vívofit nahradil vívosmart s notifikacemi z telefonu a nyní navíc Garmin své zařízení osadil snímačem tepové frekvence s kontinuálním monitoringem, museli jsme otestovat.

Na první pohled nesourodá zařízení, která budou vyhledávat rozdílné typy klientů. Srovnání proběhlo ještě napříč se Garmin vívoactive, které má integrovaný čip GPS a tedy bude zaručena větší přesnost naměřených dat.

Nejprve se podívejme na samotná zařízení

Mi Band je jednoznačně nejmenší ze všech, nicméně také nedisponuje displejem, které nahrazují 3 blikající diody. Díky těmto diodám je energeticky úspornější než všechna ostatní zařízení.

GOQii, Mi Band, vívosmart Optic, vívoactive

První dojmy:

  • Mi Band – součástí balení je maličký krokoměr, černý náramek (plusové body za řešení zapínání náramku, který má nejen zacvakávací „čudlík“, ale druhá strana je opatřena originálním očkem proti ztrátě krokoměru – je to jednoduché a přesto jsme tohle u jiných zařízení ještě neviděli), nabíječka, návod pouze v čínštině (distributor alespoň poskytuje online mini manuál).
  • GOQii – na otestování máme k dispozici pouze samotný krokoměr, barevný náramek a nabíječku.
  • Vívosmart Optic – tradiční pěkné Garmin balení, krokoměr přímo v náramku, nabíječka a různé návody včetně českého.

Zprovoznění a používání:


Mi Band

Po vložení do nabíječky hned začnou blikat diody, zdá se, že se nabíjí.  V Google Play najdeme aplikaci stejného jména, po instalaci vyplňujeme tradiční aktivační údaje – jméno, email… a žádáme o aktivační kód. Nic. Aktivační email nám přišel až po čtvrtém! pokusu o registraci, a tak prvotní nadšení z krokoměru opadá. Doufejme, že to budou jediné prvotní problémy.
Drobné problémy ještě přichází při spárování zařízení k účtu/telefonu, avšak tady aplikace rovnou hlásí „příliš mnoho BT zařízení v okolí“ – kdo by to byl řekl se čtyřmi bluetooth krokoměry na ruce J. Po zobrazení notifikace, že je krokoměr nalezen, začíná na zápěstí vrnět. Vše je spárováno a můžeme testovat.
Krokoměr na ruce nijak neobtěžuje, dle nastavení notifikací z telefonu vrní (tak akorát) a občas zabliká. Když chceme vidět naměřené hodnoty, spustíme mobilní aplikaci, zařízení se hned bez problémů synchronizuje. Naměřené hodnoty jsou srovnatelné se zařízením Garmin.
Mobilní aplikace je velmi jednoduchá. Na vstupní obrazovce zobrazuje aktuální denní nachozené kroky, cíl a ještě specifické časové úseky, kdy byla zaznamenána větší aktivita – walk/run a přesné časové rozmezí. Hodně nás baví funkce „Sezame otevři se“, kdy pokud jste s náramkem v blízkosti spárovaného telefonu, nemusíte pokaždé zadávat pin zámku obrazovky, ale telefon „spustíte“ jen tažením prstu (funguje, jen pokud je tato funkce zapnutá).
Grafy jsou k dispozici základní pro kroky/pohyb a spánek s možností synchronizace dat na sociální sítě. V nastavení si můžete nastavit ještě cíl na počet nachozených kroků, synchronizovat data automaticky s účtem Google Fit nebo přidat WeChat.
Pozn.: Po dotestování se na českém trhu objevil Mi Band 1S se snímačem tepové frekvence a aplikace nabízí možnost spárování s ním.
Přestože náramek nemá displej, diody a vibrace toho zvládnou opravdu hodně. Od vibračního budíčku, přes vibrační upozornění na hovory, plus si můžete nastavit notifikace z telefonu pro 3 vámi vybrané aplikace z telefonu. Toto uživatele náramku nejspíše netěšilo, proto bude Xiaomi nabízet otevřené protokoly, neboť v Google Play naleznete velké množství aplikací (placených i zdarma) pro vlastní editaci notifikací.
Co nás nepřestalo fascinovat, je výdrž zařízení, kdy po 27 dnech máme stále 40 % baterie. Tenhle náramek nás baví!

GOQii 

V nabíječce se rozsvěcuje displej a notifikace nabíjení. Po stažení aplikace se přihlašujeme údaji, které jsme obdrželi (netestováno vytvoření uživatelského účtu), ale aplikace není úplně intuitivní, a tak chvíli bojujeme, kde co najít. Ani nehlásí, zda se nám zařízení podařilo spárovat.
Ovládání náramku se skrývá pod označením „+“ a ne vždy se vám podaří trefit nebo vyvolat očekávanou reakci. Displej je tradiční ostře svítící LED, nicméně dobře čitelný a můžete přepínat mezi hodnotami: vstupní obrazovka – čas, datum, stav baterie a boční pás asi zobrazuje aktivitu v posledních minutách. Následují samostatné obrazovky: kroky, délka aktivit, počet km, spálené kalorie a něco jako jing-jang karma…
Ani nás nenapadlo, že by nějaké zařízení samo neměřilo spánkový režim, ale je potřeba jej do režimu spánku přepnout. Toto bylo potřeba i u prvních verzí zařízení Garmin, nicméně následně většina společností přešla na automatickou spánkovou detekci díky 3D senzorům. My jsme bohužel v nastavení manuální přepínání spánkového režimu nenašli, proto nám tato data chybí.
Mobilní aplikaci nabízí pro iOS/Android/Windows (testováno na Androidu, za dobu používání přišel jeden update aplikace).  
Zapínáme Home obrazovku, která nás designem nijak nenadchla. Fajn je tlačítko v pravém dolním rohu, prostřednictvím kterého je možné zadat do aplikace informace o váze, aktivitách, jídle, příjmu tekutin, spánkovém režimu a karmě. U váhy můžeme zadat několik hodnot za den, ale vyhodnocení jsme nenašli. Aktivity - k dispozici je 19 aktivit + varianta "ostatní". Zadá se začátek, délka trvá, intenzita + je možné uploadovat foto. Jídlo - textový popis jídla, čas + možnost nahrání fotky. V aplikaci je uvedeno, že jsou zaměřeni na vyvážené "správné" stravování a zvyklosti, nikoliv na počítání kalorií. Pak tedy ale nevíme, jak je vyřešena energetická bilance vzhledem k výpočtům energetického výdeje v grafu aplikace (active calories burned/actvivity calories burned). Příjem tekutin je hezká stránka, buď zadáte nádobku s množstvím, nebo si prstem posouváte ve sklenici, kolik jste toho vypili. U spánku se musí manuálně nastavit začátek a konec spánkového režimu. Poslední funkce Karma je video dlouhé 11:35 min – Hello and welcome in meditatio program. Video nejde přetočit ani posunout, takže buď se podíváte na celé, nebo odejdete J.
Všechny zadané informace se zobrazují na vstupní obrazovce, ale vyhodnocovány v grafech jsou pouze informace o krocích, pitném režimu (vodě), spánku a kaloriích.
Celkový dojem jak z designu, tak z ovládání i mobilní aplikace je rozpačitý. Včetně toho, že náramek i přes gumovou pojistku několikrát spadl z ruky. A další rozpaky přichází při srovnání naměřených hodnot – viz níže.

Garmin vívosmart Optic 

Stažená aplikace z Google Play po nás chce několik jednoduchých osobních vstupních dat, načež následuje dotaz, jestli jsme vlastníkem nějakého Garmin zařízení. Ze seznamu vybíráme vívosmart Optic. Za chvíli se na displeji zařízení zobrazuje číslo, opíšeme ho do aplikace, probíhá nastavení a hotovo. Ano, z tohoto důvodu jsme fanoušci Garminu. Žádné složitosti!
Vívosmart Optic vzhledem ke svým funkcím, displeji a kontinuálnímu monitoringu tepové frekvence je také zařízením, které je potřeba častěji dobíjet - cca 1x za týden. 
Ovládání je velice jednoduché, na první obrazovce se zobrazuje datum, stav baterie, notifikace Bluetooth připojení, den v týdnu a měsíci. Součástí je také spodní „panel“, na kterém vidíte svou aktuální úroveň aktivity.
Zařízení má dotykový displej, ťuknutím do něj se displej rozsvítí. Obrazovku displeje, včetně dalšího nastavení dat můžete editovat prostřednictvím mobilní aplikace. Tažením do stran pak volíte vlastní nastavení, např. počet nachozených kroků, počet vystoupaných pater, počet aktivních minut za týden, spálenou energii, vzdálenost, ovládání hudby v telefony, předpověď počasí, notifikace z telefonu a aktuální + průměrnou tepovou frekvenci. V mobilní aplikaci můžete upravovat i orientaci displeje na výšku/šířku, alarmy…automatické spuštění během aktivit.
Pro další práci se zařízením slouží decentně umístěné tlačítko vedle displeje, které nabízí další volby. Krokoměr například můžete manuálně přepnout do módu realizace aktivity. Opětovným stisknutím spustíte stopky, k dispozici jsou také data o vzdálenosti, času, kaloriích a aktuálním tepu i třeba zóně tepové frekvence dle vašich priorit, které si také nastavíte v mobilní aplikaci. Opětovným stisknutím tlačítka aktivitu zastavíte, můžete ji znovu spustit, vymazat kliknutím na popelnici s následujícím ověřením, jestli chcete aktivitu skutečně vymazat, nebo uložit pro synchronizaci do vašeho účtu Garmin Connect.
Další z voleb umístěných pod tlačítkem je manuální přepnutí zařízení do spánkového režimu (zařízení se jinak přepíná automaticky a stejně tak detekuje delší nečinnost), informace o alarmu, připojení Bluetooth, volba manuální synchronizace, funkce „Find my phone“ – při kliknutí na tuto ikonu začne váš mobilní telefon vyzvánět. Na další obrazovce je složka Historie realizovaných aktivit, Nastavení zařízení (jazyk – včetně češtiny, čas, jednotky).
Mobilní aplikace je dostupná pro Android, iOS a nově i Windows, přičemž na Androidu probíhají updaty pravidelně.
Na úvodní stránce účtu vidíte aktuální denní hodnoty – kroky, spánek, spálené kalorie, minuty intenzivní aktivity, aktivity i patra. Mobilní aplikace pak nabízí široký přehled o realizovaných aktivitách, včetně jejich správy, třídění a detailních atraktivních grafů konkrétních aktivit. Hodně nás baví stránka s grafy a vyhodnocením celodenní tepové frekvence v rámci času. Jako jediné ze zařízení je také vodotěsné, nebudete tedy mít problém vzít si jej i do bazénu a největší plus je to, že i ve vodě je přenášena tepová frekvence. Neměli jsme k dispozici vodotěsný hrudní pás, bohužel tedy nemůžeme zhodnotit validitu naměřených hodnot. Nicméně graf tepové frekvence ve vodě kopíruje intenzitu plaveckého tréninku. Úžasné zařízení! J
Pro menší ruce je zařízení trochu robustnější. Pásek je řešený obdobou hodinek, příjemně se nosí na ruce a nehrozí, že by krokoměr z ruky spadl.


Testování zařízení:

Ostrý test začíná na Štědrý den. Den předem dáváme všechna zařízení do nabíječek, abychom ráno začali na stejné startovací čáře.







Obecné vyhodnocení - denní běžný režim zvládnou všechny náramky relativně podobně. GOQii má zásadní problém, pokud realizujete nějakou aktivitu navíc (kolo), pak neměří validně.

Kroky
Spánek
24. 12.
MiBand
1196
6:46

GOQii
1144
0

vívosmart
1086
10,5
Chůze pouze po bytě
25.12.
MiBand
3066
8:35

GOQii
3488
0

vívosmart
3502
7:04
Cesta po D1 z Prahy do Brna
26. 12.
MiBand
9677
7:59

GOQii
10337
0

vívosmart
9849
9:13
Kratší běh, cesta po D1
27.12.
MiBand
4661
9:38

GOQii
12419
0

vívosmart
4042
9:43
Cyklotrenažér, cyklovýlet
28. 12.
MiBand
7413
9:36

GOQii
14556
0

vívosmart
7014
9:38
Cyklovýlet, krátká procházka
29.12.
MiBand
16469
10:05

GOQii
16904
0

vívosmart
16515
11:57
Pěší turistika

Srovnání tepové frekvence u aktivit - vívosmart s integrovaným optickým snímačem, vívoactive s hrudím pásem Premium


Tepů/min
Kolo
Kolo
Běh
Běh
vívosmart Optic
135
141
143
147
vívoactive
135
139
145
146


Pro vyhodnocení bereme v potaz pouze počty kroků. Pro výpočet vzdálenosti první dvě zařízení nemají možnost editovat vlastní délku kroky (Garmin to umí jak pro běžnou chůzi, tak pro aktivity). Překvapivě velké výkyvy jsou také některé dny u spánkového režimu.
S kroky jako takovými není problém ve standardní sedavé dny, nebo pokud kontinuálně půjdete např. v rámci běžné turistiky. Jakmile se ale budete více hýbat, nebo zařadíte mezi denní aktivity sport, zejména GOQii už má problém. Obyčejná jízda na kole vytvořila v grafech obrovské ústřely. Vzhledem k tomu, že první dvě zařízení také nejsou vodotěsná, pokud půjdete plavat, budete je muset nechávat ve skříňce a přijdete o další zajímavé statistiky.
Velkým překvapením pro nás byly naměřené hodnoty tepové frekvence snímané ze zápěstí, které jsou srovnatelné s údaji z hrudní pásu.
Co se týká doby provozu zařízení (baterie): vívosmart Optic dle očekávání jako první zařízení odpadá – baterie vybita 7. den v provozu v odpoledních hodinách. GOQii se vybil v noci ze 4. na 5. 1. (Garmin vívosmart už podruhé). Mi Band hlásí 77 % (charged 13 days ago).


Souhrnné zhodnocení

Všechny krokoměry trpí drobným neduhem a to jsou specializované nabíječky. Pokud zrovna tu jednu určitou ztratíte, jen ke Garminu nebude problém sehnat náhradní.

Co nás nejvíce překvapilo a co se nám nejvíce líbilo? Mi Band – poté, co jej rozběhnete, je radost s ním pracovat. Vše je jednoduché, velmi příjemně nás překvapila validita naměřených hodnot. Zařízení určitě využijí ti, kteří nechtějí do krokoměru investovat velkou částku a nepotřebují vidět naměřené hodnoty hned. Standardně je Mi Band určen jako náramkový krokoměr, ale je možné pořídit si na něj i klipsnu.

GOQii – souhrnné celostní vnímání uživatele a jeho životního stylu ala eVito  - vše se vším souvisí – pohyb, jídlo, váha… Zařízení je určeno pro uživatele, kteří hledají alternativní pohled na svůj životní styl. Snad jim poradenství běží o něco lépe, než dojem z náramku.

Vívosmart Optic – kvalitně zpracované zařízení, které vás nenechá ve štychu a jako jedno z velmi mála zařízení disponuje optickým snímačem tepové frekvence, který vám poskytne validní údaje nejen o tepové frekvenci během sportovních aktivit, ale v rámci celého dne. Zařízení zde hodnocené jako krokoměr patří do vyšší cenové kategorie, ale ocení jej ti, kteří preferují kvalitní, komfortní a přesto jednoduché zařízení, které mohou denně nosit, poskytne jim široké spektrum údajů o jejich denní aktivitě a naprostý komfort jak v získávání, tak v jednoduché interpretaci naměřených hodnot.

Parametry zařízeníMi BandGOQiivívosmart Optic
Rozměry36×14×9 mmModul bez náramku: 1.5″x.5″x.4″136-187mm x šířka 21 mm x výška 12,3  (velikost L)
Váha5 g24 g29,6 g
PřenosyBLEBLEBLE, ANT+
Displej3 diodyTouch screen OLED DISPLAY (reaguje jen v 1 místě), duální orientacedotykový, černo/bílý LCD, negativní mód, duální orientace
Voděodolnost/vodotěsnostIP67Sweat proof and water resistantAno 5 ATM
VibraceAnoAnoAno
NabíječkaVlastníVlastníVlastní
Zvukové notifikaceNeNeNe
Výdrž bateriei 30 dníaž 10 dníaž 5 dní
Výměnné náramkyAnoAnoNe
GPSNeNeNe
Notifikace z telefonuAnoNeAno
Parametry
Datum a časNeAnoAno
KrokyAnoAnoAno
Denní cílAnoAnoAno
Vzdálenostvlastní algoritmusvlastní  algoritmusvlastní algoritmus nebo dle nastavené délky kroku
KalorieAnoAnoAno
Aktivityano - detekuje automaticky bez možnosti manuálního spuštěníano - detekuje automaticky bez možnosti manuálního spuštěníano, včetně tepové frekvence
Spánkový režimautomatickymanuálněautomaticky i manuálně
BudíkAnoAnoAno
Navícplacený kouč v mobilní aplikacisnímač tepové frekvence včetně grafu posledních 4 hodin
zdolaná patra
počet aktivních minut v týdnu
ovládání hudby
počasí
tepová frekvence - aktuální/průměrná
aktivity - délka/vzdálenost/kcal
funkce najdi telefon
historie
Cena náramkůod 600 Kčcca 1500 Kč od 3990  Kč
Osobní  dojem*******


eVito


Žádné komentáře :

Okomentovat