pondělí 22. června 2015

Hubnutí není jenom o kilech! Jak správně kontrolovat výsledky vašeho snažení?

Hubnutí není jenom o kilech! Jak správně kontrolovat výsledky vašeho snažení?

Klienti si často stěžují, že zhubli jenom xy kg, nebo že nedej bože nehubnou vůbec. Často je ale zakopaný pes ve špatném měření výsledků. Pokud sledujete jenom hmotnost na váze, nemáte celkový obrázek o tom, co se s vaším tělem děje. Jak tedy nepropadat panice a správně sledovat pokrok?

Metr je váš přítel

Obzvláště pokud k úpravě jídelníčku přidáte i zvýšenou fyzickou aktivitu, často nejen mizí podkožní tuk, ale zároveň vám rostou svaly. Proto klientům často opakuji a snažím se názorně ukázat, že kilo svalů není kilo tuku. 1 kg tukové hmoty zabírá mnohem více prostoru než 1 kg svalů.

Takže i když nutně nehubnete na váze tolik, kolik byste si představovali, aktivně přeměňujete tuky na svaly. Proto je důležité se nejen vážit, ale také si průběžně sledovat obvodové míry – hrudník, pas, boky, případně také obvod paže a stehna.

Přibývající svaly nejen lépe tvarují vaší postavu a zlepšují držení těla, zároveň si zaděláváte na lepší metabolismus celého těla. Svalová hmota během dne spotřebuje podstatně více energie než tukové polštáře. Proto se nebojte fyzické aktivity a přirozeného nárůstu svalové tkáně. Pokud si nenastolíte extrémní vzpěračský či kulturistický trénink, opravdu nemusíte mít strach z nadměrného nárůstu svalové hmoty.


Průběžné sledování výsledků

Neočekávejte změny k lepšímu ze dne na den. Určete si jeden den v týdnu nebo jednou za 2 týdny, kdy se zvážíte a změříte. Mezi jednotlivými dny mohou být výkyvy způsobené zvýšenou nebo sníženou hydratací, tedy množstvím vody ve vašem těle. Obzvláště u žen v rámci menstruačního cyklu jsou tyto změny velmi výrazné.
Pokud chcete mít vše černé na bílém, dopřejte si u nutričního poradce nebo ve fitness studiu přeměření na speciálním přístroji, který změří i množství tuku ve vašem těle. Srovnávejte ale vždy měření z jednoho přístroje a jeho vývoj, měření s pomocí různých technologií mohou mít mírně odlišné výsledky v konkrétních číslech. Pro vás je ale důležitý váš osobní vývoj správným směrem – tedy například rozdíl 2 % tělesného tuku mezi prvním a druhým měřením. Případně tyto hodnoty umí změřit i některé domácí osobní váhy.

Na závěr si dovolím malé shrnutí. Pro optimální výsledky doporučuji postupnou úpravu stravování a zvýšení fyzické aktivity. Ani jedna ze změn by neměla být příliš radikální, pak je málo pravděpodobné, že u ní vydržíte. Průběžné sledování a zapisování výsledků a to nejen v kilogramech, ale také v centimetrech obvodu získáte motivaci ve vašem snažení vytrvat.


Mám zkušenost s plánováním jídelníčků pro děti i dospělé s různým dietním režimem (gastroenterologické poruchy, metabolické poruchy, redukce váhy, Diabetes mellitus 1. a 2. typu, bezlepková strana, laktózová intolerance, vegetariánství, šetřící strava a další). Mám také praxi v oblasti edukace všech zmíněných onemocnění ve skupinové a individuální formě. Dále plánování a kontrola správnosti diet a technologických postupů při přípravě stravy. Nejvíce zkušenosti mám s edukací obézních a diabetických dětí i dospělých.

Žádné komentáře :

Okomentovat