pondělí 14. září 2015

Udělejte něco pro sebe a své zdraví!

Zdravá pestrá strava, pohyb, spánek…nebo… nestíháte pravidelně jíst, kvalita jídla je úměrná času, který nemáte na jeho sehnání v nejbližším okolí. Pohyb realizujete pouze jako cestu k autu nebo po kanceláři. Jste unavení, bez energie. Máme pro vás pár tipů, jak vystoupit ze začarovaného kruhu, který vás postupně směřuje k rizikovým civilizačním onemocněním. Jak jim předcházet? Věnujte čas sami sobě!

Pozorujte své zvyky – odhalte chyby – nastartujte se ke změně

Jídlo je grunt!

Přivstaňte si a začněte den snídaní. Chcete změnu? Věnujte jí čas! Zkraje věnujte čas tomu, že si budete 2-3 dny zaznamenávat, co jste daný den snědli. Ideálně to vydržte týden, vzhledem k odlišným stravovacím návykům během víkendu. Uděláte si přesný obrázek o rozložení stravy během dne, složení potravin a celkovém energetickém příjmu. Pro sledování jídelníčku máme v eVito systému jednoduchý modul s největší dostupnou českou databází jídel (jste zvyklí na americký jídelníček - máme i ten). Vše je velmi jednoduché. Zadáte jídlo – doplní se nutriční hodnoty. Máte nějaké vlastní oblíbené jídlo? Můžete zadat i to a uložit jej. Grafy vám pomohou odhalit váš denní přísun energie včetně podílů bílkovin, tuků a sacharidů. Po týdnu si sedněte a zamyslete se nad tím, co jste mohli udělat jinak. Nevíte co s tím? Nechte si poradit od eVito nutričních poradců. A rozhodně neopomínejte pitný režim!


Pravidelnost – zdravá pestrá strava – ovoce a zelenina – celozrnné výrobky – rostlinné tuky před živočišnými – vyhněte se cukru a sladkostem – opatrně se solí – pijte!

1) Pravidelnost – pokud bude vaše tělo zasycené a nebude strádat, nemá důvod „ukládat“ a tvořit si zásoby na chvíle, kdy jej budete držet bez příjmu hlady. Jezte tedy pravidelně, podle toho jak vám to vyhovuje 3-6x denně po menších porcích. Nepřecpávejte se!

2) Nejezte ve spěchu u počítače nebo vestoje. Najděte si chvíli pro sebe, vypněte, jídlo berte jako potěšení a radost. Načerpejte z něj energii do další práce. Jezte také pomalu, budete mít dříve pocit zasycení a nesníte toho tolik. Hltání vede k nadváze!

3) Máte rádi sacharidy (ovoce, zelenina, celozrnné pečivo, brambory, těstoviny, rýže)? Zařaďte je spíše do dopoledního/poledního jídelníčku, kdy tělo potřebuje dostatek energie a navečer již kombinujte spíše potraviny s vyšším obsahem bílkovin a zeleninu  (maso, ryby, mléčné výrobky, vejce, zelenina v jakékoliv podobě).

4) Přemýšlejte o skladbě potravin a vždy myslete na to, aby byl váš jídelníček pestrý a obsahoval v rozumné míře všechny části – bílkoviny, tuky, sacharidy. Celozrnný chléb s kvalitní šunkou bez „másla“ (tuku), nebo samotný salát bez bílkovin a oleje vás na dlouho nezasytí. Naopak způsobí to, že budete mít brzy hlad a tělo si bude žádat další a další příjem. Žádné přebytečné tuky a rychlé cukry navíc (sladké a tučné pochoutky).

5) Pozor také na rychlé cukry v ovoci a slazených nápojích!

6) Naučte se rozlišovat, kdy máte chuť a kdy hlad. Vyhněte se neustálému uzobávání, stejně jako alkoholu, který obsahuje pouze „prázdné kalorie“. Místo toho pijte dostatek vody.

Klikněte na obrázek - takhle by to vypadat nemělo!

Jak by tedy takový zdravý jídelníček mohl vypadat?


Snídaně – měla by obsahovat v převaze sacharidy v kombinaci s bílkovinami
  • Bílkovinné potraviny (tvaroh, jogurt, nízkotučné sýry, mléko, kefír, syrovátka, vejce, šunka libová…)
  • Sacharidové potraviny (pečivo celozrnné, knäckebrot, vločky, müsli, ovoce)
  • + zelenina, rostlinné tuky

Dopolední svačina
  • ovoce nebo zelenina v kombinaci s mléčnými výrobky, event. celozrnným pečivem

Oběd
  • Bílkovinné potraviny (drůbeží/hovězí libové maso, ryba, tofu, luštěniny, šmakoun, cottage…)
  • Sacharidové potraviny (rýže, brambory, těstoviny, kuskus, celozrnné pečivo…)
  • Tuk na přípravu pokrmů (preferovat rostlinné oleje) + ovoce/zelenina

Odpolední svačina
  • tvaroh/cottage/jogurt/šunka + zelenina, (ovoce), pečivo

Večeře
  • stejně jako oběd, ale množství přibližně 2/3

Druhá večeře
  • zelenina/bílkovinné potraviny
Klikněte na obrázek - příklad vyváženého jídelníčku

Jak se chováte ke svému tělu, tak se bude chovat ono k vám. Zastavte se a zamyslete nad svým jídelníčkem. Udělejte něco pro sebe a své zdraví!

Příště vám představíme další jednoduché rady, které budou mít pozitivní vliv na vaše kardiovaskulární zdraví.

Žádné komentáře :

Okomentovat